Druskos vartojimo norma per dieną , kurią rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija:
Vaikams : 0 – 10 mėn. būtina 0,2 g druskos ;
1 m. - 0,5 g;
2-3m. – 2 g;
4-6m. – 3 g;
Suaugusiajam iki 5 g.
Prisiminkime, kad vienas nubrauktas ( be kaupo )
arbatinis šaukštelis druskos sveria 5 gramus. Taigi aritmetika labi
paprasta – mamytėms ir tėveliams per dieną reikia suvartoti arbatinį
šaukštelį druskos, vaikams – pagal amžių tris-keturis kartus mažiau.
Tačiau atsiminkite, kad trečdalis organizmo druskos poreikio jau yra
produktuose. Palyginimui – vienoje riekėje juodos duonos yra apie 0,3 g
druskos.
Ar reikia druskos?
Maitinamas motinos pienu, kūdikis reikiamą kiekį druskos jau gauna su maistu.
Į vaikų iki vienerių metų maistą specialistai
ragina nedėti druskos. Ir vaikučio pratinti prie druskos tikrai
nereikia. Kūdikių maistą gaminančios kompanijos ruošia produktus visai
druskos ir cukraus. Ant daržovių, kruopų, mėsos, žuvies konservų, skirtų
kūdikiams, būna užrašas „be druskos”. Vaikui nereikia šio svarbaus
maitinimo ingrediento todėl, kad savo normos patenkinimui jam pakanka
druskos, esančios natūraliuose produktuose (javuose, daržovėse), ir
papildomai sūdyti nereikia.
Jei mažylis peržengė vienerių metų slenkstį,
nereiškia, kad reikia greitai pereiti prie suaugusiųjų gyvenimo,
mitybos. Metukų vaiko organizmas labai jautrus. Todėl neverta metukų
sulaukusio mažylio „sodinti“ už suaugusiųjų stalo, maitinti sūriais ir
aštriais kepsniais, rūkyta mėsa. Ankstyvame amžiuje (1-3 metai), net jei
galvojame, kad „natūralios“ druskos produktuose nėra, tai sūdyti reikės
tiek mažai, kad vaikų maistas suaugusiam vis vien atrodys nesūdytas.
Remiantis statistika, dauguma žmonių kulinarijoje
vartoja druskos tiek, kad jiems būtų skanu, kitaip sakant, pagal skonį,
o tai jau susidaro apie 10-15 g į dieną. Šis kiekis tris kartus
viršija dienos normą.
Neigiamas druskos poveikis
Nors dauguma tėvų žino, kad vartojat daug druskos
gali pakilti kraujo spaudimas, tačiau tik nedaugelis žino, kaip druska
gali rimtai paveikti jų pačių ir vaikų sveikatą.
Vaiko organizmas yra labiau jautrus ir
pažeidžiamas nei suaugusiojo. Kuo mažesnis vaikas, tuo organizmui
sunkiau palaikyti mineralų ( taip pat ir druskos ) balansą. Nesubrendę
vaiko inkstai druskos pertekliaus nesugeba išskirti, todėl pažeidžiama
medžiagų apykaita. Kiekvienas viršytas gramas ženkliai pakelia
kraujospūdį ir padidina riziką susirgti širdies bei
kraujagyslių ligomis.
Mitybos įpročių formavimas
Tėvų užduotis yra ne išvaryti druską iš organizmo
ir raciono, o suformuoti vaikui teisingą požiūrį į mitybą,
nepripratinti prie aštraus ir sūdyto maisto, papildomai nesūdyti
patiekalų, kurie buvo sūdyti gaminimo procese. Visi mitybos specialistai
pataria riboti jau paruoštus maisto produktus, kuriuose pernelyg daug
druskos: rūkytus mėsos gaminius, sūrį, konservuotus maisto produktus,
padažus (majonezą, kečupą). Ekspertai tai vadina maiste “paslėpta”
druska. Tėvams patariama atidžiai skaityti etiketes, ypač
lengvų užkandžių ir pusryčių mišinių bei išsirinkti tuos,
kuriuose druskos kiekis yra mažesnis. Net perkant bulvių, mėsos ir
kitus prieskonių mišinius būtina atidžiai perskaityti etiketę, kurioje
nurodoma produkto sudėtis.
Maistą reikia sūdyti virimo ar kepimo pabaigoje.
Tai padės išsaugoti vitaminus. Sūdyti maistą geriausia keliais etapais,
pridedant druskos mažomis porcijomis, reikiamam skoniui pasiekti ir kad
nepersūdytume. Tačiau kaip teigia dietologai, tikrasis maisto skonis
juntamas tada, kai jame nėra druskos.
Taigi susimąstykime, ką mes ir mūsų vaikai valgome...
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą